Chlazení skla

Sklo je špatný vodiè tepla, pøi prudkém zchlazení dochází k velkému, vnitønímu pnutí, které roztrhne sklenìný kus i na tisíce støepù. V urèitých situacích tento jev mùže pùsobit jako "bomba". Proto se novì zhotovené výrobky ze skla musí chladit velmi pomalu. Výrobky se zhotovují pøi teplotách kolem 750°C, i výšších, a do chladících pecí (tamproven) se vkládají pøi teplotách pøibližne 500°C. Takto vložené sklo do tamproven se pak ohøívá na vyšší teplotu, aby se vyrovnalo vnitøní pnutí vzniklé pøi výrobì a na této teplotì se drží urèitou dobu, aby se vyrovnaly teploty na vnìjší a vnitøní stranì výrobku. Takto stabilizované sklo se pak chladí velmi pomalu až na teplotu cca 20°C, kdy se pak vytahuje z tamproven a pøedává se k další rafinaci (zpracování). U silnostìnných výrobkù mùže chlazení trvat i více jak tøi dny.

Cladící pece dìlíme na pece komorové a pásové. V komorových pecích chladíme sklenìné výrobky, které májí silné stìny a potøebují delší dobu na schládnutí. Naopak v pásových chladících pecích chladíme tenkostìnné výrobky, které nepotøebují dlouho vyrovnávat teplotu mezi vnìjší a vnitøní stìnou.



V pásové chladící peci se chladí tenkostìnné sklo, které se ukládá na bìžící pás, jenž posouvá výrobky jednotlivými komorami chladící pece. Výrobky se vkládají do pece pøi teplotì cca 550°C, pak se zvedne teplota až na 670°C, èímž se vyrovná vnitøní pnutí, vzniklé pøi tvarování skla. Tady se teplota chvíli drží, aby prostoupila celým výrobkem. Pak nastává pozvolné chlazení až na 20°C. Tento chladící cyklus bìží od 1,5h až cca 2,5h podle mohutnosti výrobkù.

 
 
 
 
 
 

Sport

 
Lysák Michal © 2009. Vzpomínky na nejlepší roky mého života.
| E-mail: michallysak@email.cz | WWW: michallysak.cz |